Thursday 1 March 2018

Η Παπαδίτσα τρώει την Κάμπια των Πεύκων.

Η Κάμπιες των πεύκων εμφανίζονται για λίγες εβδομάδες κάθε Χειμώνα, κυρίως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Βγαίνουν από τις φωλιές τους που κρέμονται από τα πεύκα και κατ΄αρχάς τρέφονται από τα φύλλα του πεύκου. Το πεύκο μέσα στην Άνοιξη συνέρχεται πάλι (σπάνια ξεραίνεται, συνήθως όταν είναι πολύ μικρό). 
Οι Κάμπιες κατεβαίνουν στην γη και κινούνται στην σειρά ακολουθώντας η μία την άλλη ψάχνοντας για ένα σημείο συγκέντρωσης, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία δίπλα στο λάστιχο:


Ακολουθούν όλες τον οδηγό τους και εάν για κάποιον λόγο διακοπεί η σειρά τους, (π.χ. εάν κάποια πατηθεί από αυτοκίνητο κ.λ.π.), τότε σταματάει όλη η σειρά προς τα πίσω, αλλά και η μπροστινή σειρά. Στην συνέχεια και οι δύο σειρές περιμένουν μέχρι να ξαναενωθούν στο σημείο όπου υπήρξε η διακοπή και ύστερα συνεχίζουν προς ένα σημείο συγκέντρωσης, όπου τις οδηγεί ο οδηγός τους.


Σε αυτό το σημείο μαζεύονται όλες μαζί σε έναν σωρό και σιγά - σιγά κρύβονται μέσα στο χώμα, όπου θα κρυφθούν μέσα στο κουκούλι τους.


Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις Κάμπιες του πεύκου. Η επαφή με την Κάμπια προκαλεί φαγούρα. Όμως η παρουσία τους είναι σύντομη. Εάν κάνουμε λίγο υπομονή, μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουν φύγει.
Ένας από τους φυσικούς εχθρούς της Κάμπιας του πεύκου είναι το πανέμορφο πουλάκι Παπαδίτσα ή Καλόγερος. 
Το ακόλουθο πολύ σύντομο βίντεο δείχνει πώς μία Παπαδίτσα πλησιάζει τις κάμπιες, επιλέγει μία, την αρπάζει και φεύγει. Η λήψη του βίντεο δεν είναι και τόσο καλή, ωστόσο φαίνεται στο τέλος πολύ καθαρά πώς η Παπαδίτσα αρπάζει την Κάμπια και φεύγει.


Ο καλύτερος καλλιτέχνης είναι η φύση!
Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνονται οι κάμπιες να έχουν σχηματίσει κύκλο επάνω στον κομμένο κορμό ενός δένδρου. Προφανώς ο οδηγός ψάχνει το κατάλληλο σημείο για να κατεβούν, ή ... έχουν μπερδευτεί...