Wednesday 3 June 2015

Eπίσκεψη στην Νότιο Ιταλία: Απουλία, Καλαβρία και Σικελία.

     Όπου και εάν βρισκόμαστε, προσπαθούμε να ζούμε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Θέλουμε το "αποτύπωμά" μας στην φύση να είναι όσο το δυνατόν πιο αθέατο..... Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, όταν ταξιδεύεις, είναι το κάμπινγκ. Η διαμονή σε οργανωμένα κάμπινγκ παρέχει ασφάλεια και ανέσεις, όπως μπάνιο, ζεστό νερό, ρεύμα, κ.λ.π., ενώ ταυτοχρόνως ενισχύεις τους εντόπιους ιδιοκτήτες!  


     Σε πολύωρα ταξίδια με διανυκτέρευση μέσα σε πλοίο, όπως π.χ. από την Πάτρα για το Μπάρι, προσφέρεται η δυνατότητα, σε όσους έχουν τροχόσπιτο, να ταξιδεύσουν με "Camping on Board". Δηλαδή με την δυνατότητα παραμονής στο τροχόσπιτο και της μετακίνησης μέσα στο πλοίο προς το μπαρ, το εστιατόριο κ.λ.π.

  
Λίγο πιο νότια από το Μπάρι σε μία κυρίως αγροτική περιοχή βρίσκεται το τουριστικό χωριό Alberobello (= ωραίο δένδρο), με τα στρογγυλά σπιτάκια με τους χαρακτηριστικούς πέτρινους τρούλους και τα δένδρα με την ιδιαίτερα προσεγμένη κώμη!


     Στο Alberobello υπάρχει το πολύ συμπαθητικό "Camping dei Trulli" με φιλόξενους και φυσιολάτρες ιδιοκτήτες, όπου πραγματικά μπορείς να κατασκηνώσεις και να ξεκουραστείς το βράδυ, αλλά και το μεσημέρι, την ώρα της ιταλικής σιέστας, η οποία είναι .... "ιερή"! Από την μία το μεσημέρι μέχρι τις τέσσερις για ένα τρίωρο όλα είναι κλειστά και δεν κινείται τίποτα! Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και δες την ιστοσελίδα του κάμπινγκ!


     Σε κοντινή απόσταση, στην ακτή με θέα την Αδριατική Θάλασσα είναι η επίσης τουριστική Μονόπολη, η αρχαία ελληνική Μινώπολις, με το ενετικό κάστρο και τα τείχη, τα οποία χτίσθηκαν, όπως παντού, κυρίως προς τα τέλη του μεσαίωνα για την αντιμετώπιση διαφόρων εχθρικών εισβολών από ξηρά και θάλασσα.


     Είναι πολύ ευχάριστο, το ότι σε πολλές πλέον καφετέριες, κυρίως στα τουριστικά και στα φοιτητικά μέρη, μπορείς να απολαύσεις ιταλικό καφέ καπουτσίνο με φυτικό γάλα!! Αυτό που πριν περίπου τρία χρόνια φαινόταν αδιανόητο, σήμερα γίνεται ... αυτονόητο: Ο φυτοφάγος μπορεί να επιλέξει vegan καφέ!! Απλώς αντικαθιστάς το ζωικό γάλα με φυτικό γάλα! Είναι τόσο απλό....


     Στην περιοχή τιμούν πολύ και τον Άγιο Αντώνιο, ο οποίος ήταν προστάτης των ζώων. Σίγουρα θα ήταν φυτοφάγος!..


     Πολύ κοντά στην Μονόπολη βρίσκεται το Πολινιάνο α Μάρε, δηλαδή η αρχαία ελληνική Νεάπολις, του οποίου η Παλαιά Πόλη είναι κτισμένη στα βράχια, επάνω από σπηλιές!

                                                 

     Ο πεζόδρομος της φωτογραφίας κάτω από την σκιά δένδρων, φυτευμένων και από τις δύο πλευρές του πεζόδρομου, αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους! Παντού στον κόσμο θα έπρεπε οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι να καλύπτονται από την σκιά των δένδρων, έτσι ώστε η πεζοπορία και η ποδηλασία να είναι απολαυστική ακόμη και τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου! Και εννοείται, ότι κάθε χώρα ανάλογα με το κλίμα της και το έδαφός της, θα πρέπει να χρησιμοποιεί για αυτά τα "φυτικά τούνελ" αυτοφυείς, εντόπιες ποικιλίες φυτών, που δεν χρειάζονται ποτίσματα και ιδιαίτερες φροντίδες.


      Λίγο νοτιότερα στην περιοχή της Απουλίας βρίσκεται το Τάραντο, ο αρχαίος ελληνικός Τάραντας, που ιδρύθηκε το 706 π.Χ. και ήταν αποικία των Σπαρτιατών κατά τα χρόνια της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia). Σήμερα, η Παλαιά Πόλη του Τάραντα παραμένει όμορφη, τα κτίσματα με ωραία αρχιτεκτονική και πολύ ωραίο λιμάνι, αλλά είναι δυστυχώς εγκαταλελειμμένη!


     Στην Παλαιά Πόλη του Τάραντα βρίσκονται και τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνικού Ναού δωρικού ρυθμού του 7ου  αι. π.Χ.


     Ακόμη νοτιότερα, στην περιοχή Καλαβρία, υπάρχουν επίσης πολλά όμορφα μέρη, αρχαία μνημεία, μεγάλες, ωραίες παραλίες, Εθνικά Προστατευόμενα Πάρκα, όπως το Εθνικό Πάρκο Πολίνο και το Εθνικό Πάρκο Σίλα, τα οποία χαρακτηρίσθηκαν ως προστατευόμενα την δεκαετία του 1980. Ισχύει και εδώ, όπως και στην Ελλάδα το "κάλλιο αργά, παρά ποτέ"...... 
     Και στις νοτιοδυτικές ακτές, λίγο βορειότερα από το Ρήγιο, το οποίο στην αρχαιότητα ήταν αποικία των Χαλκιδαίων, βρίσκεται άλλη μία αγροτικο-τουριστική περιοχή και η ωραία παλαιά πόλη Τροπέα, κτισμένη επάνω σε απόκρημνα βράχια...


     Στην περιοχή παράγονται πολλά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πωλούνται στους δρόμους, σε μικρά παντοπωλεία, ή και σε τουριστικά μαγαζιά. Παντού θα βρεις τα προϊόντα τους, όπως φρούτα, λαχανικά, αποξηραμένες ντομάτες και πιπεριές, αλλά το προϊόν για το οποίο φημίζεται η περιοχή σε όλη την Ιταλία, είναι τα περίφημα μεγάλα κρεμμύδια της Τροπέας! Είναι μία πραγματικά ιδιαίτερη ποικιλία, μεγάλα και τα χρησιμοποιούν σε πάρα πολλές συνταγές! Ακόμη και παγωτό από κρεμμύδια (vegan) προσφέρεται σε κεντρικές καφετέριες!


     Εδώ μπορείς επίσης να αγοράσεις σπόρια από λούπινο με το κιλό και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή!! Το λούπινο θεωρείται ως μία πολύ πλούσια πηγή πρωτεϊνών και χρησιμοποιείται σε πολλές φυτοφαγικές συνταγές, όπως μπιφτέκια λαχανικών με λούπινο κ.λ.π., τα οποία κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια. 
     Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάποια είδη λούπινου φύονται από μόνα τους στην ελληνική φύση και μάλιστα σε άγονες περιοχές, όπως είναι τα Κυκλαδονήσια, ή η Μάνη, και ότι η καλλιέργεια αυτού του τόσο χρήσιμου και περιζήτητου στην αγορά φυτού θα μπορούσε να προσφέρει άλλο ένα εισόδημα σε Έλληνες αγρότες! Αντί αυτού, στην Ελλάδα είναι ακόμη σχετικά άγνωστη η καλλιέργεια και η χρήση αυτού του φυτού, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας...
     Εάν θέλεις να δεις κάποια προϊόντα από λούπινο στην γερμανική αγορά, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα "pur vegan".


     Κάτω από τα απόκρημνα βράχια της Τροπέα βρίσκονται παραλίες, κάμπινγκ, μπαρ και το Μουσείο.


     Η παλαιά πόλη, δηλαδή το κέντρο, της Τροπέα, αποτελείται από μικρά, ζεστά, όμορφα μαγαζάκια, όπως η καφετέρια της φωτογραφίας με το.... "πάρκινγκ για σκύλους" (dog parking) δεξιά στην είσοδο...


     Και δυτικά στο βάθος της θάλασσας διακρίνεται το νησί Στρόμπολι με το ενεργό ηφαίστειο, που καπνίζει ασταμάτητα...


     Από το λιμάνι του Sant Jovann υπάρχουν συχνά δρομολόγια με φέρρυ-μποτ για το λιμάνι της Μεσσίνας (η αρχαία ελληνική Μεσσήνη) στην Σικελία, τα οποία διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα.


     Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από την Μεσσήνη της Σικελίας βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Ταορμίνα, δηλαδή το αρχαίο ελληνικό Ταυρομένιο. Η παραλία της Ταορμίνα παρουσιάζει ποικιλία σε φυσική ομορφιά, βραχώδεις ακτές, καθαρές παραλίες και νησάκια, από τα οποία το γνωστότερο είναι η Isola Βella (Ωραία Νήσος). 

                              
     Άλλο ένα μέρος, όπου έχει αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός και μπορείς να θαυμάσεις τον υπέροχο κόσμο του βυθού είτε με καταδυτικό εξοπλισμό, είτε απλώς με μάσκα! Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που έχει καθυστερήσει πολύ στην Ελλάδα. Και εάν σκεφθούμε τοπικά, η Ερέτριά μας έχει τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για τον καταδυτικό τουρισμό: νησιά, ξέρες κ.λ.π. Το μόνο που λείπει είναι να τα προστατεύσουμε! Να σταματήσουμε να σκοτώνουμε ό,τι ζωντανό υπάρχει γύρω μας, μόνον και μόνον για να το φάμε σε λίγα λεπτά ως ... μεζέ!


     Και ψηλά, επάνω στα βράχια βρίσκεται "γατζωμένη" η παλαιά πόλη Ταορμίνα, στην οποία μπορείς να πας από έναν πολύ ανηφορικό δρόμο, ή με τελεφερίκ.  
   

     Και κάπου ανάμεσα στα σοκάκια βρίσκεται ένα μωσαϊκό: ένα αστέρι με γεωμετρικά σχέδια και τέσσερα δελφίνια, ένα μέσα από κάθε γωνία του εξωτερικού τετραγώνου, ύστερης ελληνιστικής περιόδου (2ου αι. π.Χ.), με τεχνική της Αθήνας, της Δήλου και της Ερέτριας! Το μωσαϊκό εκτίθεται ελεύθερα και παράλληλα διατηρείται σε αρίστη κατάσταση, καθαρό, ολόκληρο, προφυλαγμένο πίσω από καγκελόπορτα και με ενημερωτική πινακίδα. Για άλλη μία φορά οι Σικελοί δίνουν ένα μάθημα για το πώς οι Έλληνες αρμόδιοι θα έπρεπε να προστατεύουν και τα μνημεία στην Ελλάδα και όχι να τα αφήνουν να καταστρέφονται και ταυτοχρόνως να θέλουν να παριστάνουν τους μεγάλους "κουλτουριάριδες".....


     Τα στενά σοκάκια της Ταορμίνα είναι γεμάτα με μικρά μαγαζάκια, καφετέριες, και ζαχαροπλαστεία, όπου στις βιτρίνες τους εκτίθενται διάφορα τοπικά προϊόντα. Εντυπωσιακά είναι, στην κάτω σειρά της φωτογραφίας, τα vegan αμυγδαλωτά marzipan σε σχήμα διαφόρων φρούτων και λαχανικών, τόσο ωραία φτιαγμένα, που... λυπάσαι να τα φας.... 
     Στην ίδια φωτογραφία επάνω αριστερά διακρίνεται άλλη μία ντελικατέσσε της περιοχής: ολόκληρα μικρά πορτοκάλια, ζαχαρωμένα!
     

     Κάποια εστιατόρια άρχισαν να ενημερώνουν τους περαστικούς στην βιτρίνα τους, ότι προσφέρονται και vegan γεύματα! 
     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα "Vivere Vegan", μία από τις πολλές πλέον ιταλικές ιστοσελίδες για vegan ενημέρωση!


     Και μπορεί η vegan πίτσα που προσφέρουν προς το παρόν να μην έχει πάντα φυτικό τυρί (μην ξεχνάμε, ότι το vegan κίνημα άρχισε να γίνεται γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σχεδόν μόνον μέσα από το διαδίκτυο), όμως οι συνδυασμοί των λαχανικών με την υπέροχη ιταλική ζύμη την μετατρέπουν σε σπέσιαλ πίτσα, η οποία θα ικανοποιούσε και τον πιο απαιτητικό κοιλιόδουλο!!


      Στην είσοδο της Ταορμίνας βρίσκεται το αρχαίο ελληνικό θέατρο, με μεταγενέστερες ρωμαϊκές επιρροές, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. 

        

     Το αρχαίο θέατρο ήταν έτσι κτισμένο, ώστε ο θεατής να έχει θέα πίσω από την σκηνή αριστερά προς το Ιόνιο Πέλαγος, δεξιά την πόλη Ταυρομένιο και στο κέντρο το ηφαίστειο τoυ όρους Αίτνα να καπνίζει...


     Το ηφαίστειο της Αίτνα θεωρείται ένα ακίνδυνο ενεργό ηφαίστειο. Ο κεντρικός κρατήρας του καπνίζει πάντα και ανά δεκαετία περίπου έχει δυνατές εκρήξεις με λάβα. Τις δύο τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα δραστήριος....


     H Aίτνα χαρακτηρίσθηκε ως Προστατευόμενη Φυσική Περιοχή το 1987 και εάν θέλεις να ανέβεις προς την κορυφή, υπάρχουν δύο δρόμοι: από την βόρεια πλευρά, που είναι ακόμη λίγο χιονισμένη και που υπάρχουν δάση και από την νότια πλευρά, που είναι γεμάτη με σπάρτα. Ανεβαίνοντας, φαίνονται όλο και πιο έντονα τα απομεινάρια λάβας από εκρήξεις στο παρελθόν.


     Ο δρόμος από την νότια πλευρά οδηγεί μέχρι ένα σημείο, όπου τον χειμώνα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, ενώ τους θερινούς μήνες είναι τουριστικό κέντρο για τους επισκέπτες που θέλουν να δουν τους κρατήρες από κοντά. 


     Προς όπου και εάν κοιτάξεις, υπάρχουν κρατήρες που εξεράγησαν στο πρόσφατο παρελθόν, ξερή λάβα και διάφορα είδη φυτών, που κάνουν τις πρώτες προσπάθειες να καλύψουν πάλι την περιοχή με βλάστηση. Είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων τόπος για τους βιολόγους και για όσους θέλουν να μελετήσουν την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής, σε έναν τόπο, όπου η ζωή αρχίζει να εξελίσσεται και πάλι εκ του μηδενός!...


     Από εδώ, εάν θέλεις να πλησιάσεις περισσότερο προς τον ενεργό κεντρικό κρατήρα της Αίτνα, πρέπει να συνεχίσεις πεζοπορώντας, ή να ανέβεις με το τελεφερίκ.


     Στο τέρμα της διαδρομής με το τελεφερίκ υπάρχει μία καφετέρια και ενοικιάζεται ειδικός εξοπλισμός τον χειμώνα για σκί, και τους θερινούς μήνες για πεζοπορία. Όποιος θέλει, μπορεί να πλησιάσει τον κεντρικό κρατήρα πεζοπορώντας, αλλά υπάρχουν και ειδικά τζιπάκια-λεωφορεία 4x4, που σε οδηγούν στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο από τον κρατήρα.


     Στο τέρμα της διαδρομής με το τζιπ υπάρχει ένα σχοινί, που οριοθετεί την ασφαλή περιοχή και μία πινακίδα που γράφει, ότι όποιος παραβιάσει το όριο, προχωράει πλέον με δική του ευθύνη.... Η Αίτνα σήμερα είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Βροντάει ασταμάτητα και βγάζει πυκνά σύννεφα καπνού αδιάκοπα.


     Αισθάνεσαι δέος και ατέρμονα σεβασμό μπροστά στα φυσικά φαινόμενα που σου υπενθυμίζουν, ότι ο Πλανήτης Γη είναι ζωντανός, ότι η φύση λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία και αντιλαμβάνεσαι πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος και πόσο μεγάλος ο εγωισμός, η ανοησία και το θράσος του, που τον κάνουν να θέλει να είναι ο αφέντης και εξουσιαστής των πάντων, αντί να "καθίσει φρόνιμα" και απλώς να θαυμάσει αυτό το θαύμα της φύσης γύρω του, ΧΩΡΙΣ να το βλάπτει!


     Αυτές τις ημέρες μένουμε στο Camping Mokambo, στην παραλία της περιοχής Ριπόστο, ένα κάμπινγκ κατάφυτο σαν δάσος, γεμάτο πουλιά που έχουν βρει καταφύγιο εδώ και με ευγενικούς ιδιοκτήτες. Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα του κάμπινγκ. 
     Από εδώ φαίνεται, ότι η Αίτνα όντως έχει "αγριέψει" και  όταν αρχίσει να βραδιάζει, φαίνεται μία γραμμή λάβας να κυλάει αργά στην πλαγιά της. Η Αίτνα έχει ύψος 3.340 μ., δηλαδή είναι λίγο ψηλότερη από τον ελληνικό Όλυμπο, ο οποίος έχει σχεδόν 3.000 μ. ύψος. Όταν αυτός ο τεράστιος όγκος βροντάει ασταμάτητα, σου δίνει την εντύπωση, ότι κάποιο θηρίο εγκλωβισμένο μέσα στο βουνό χτυπιέται στα τοιχώματά του, για να βγεί έξω!...


     Και όσο πλησιάζει η νύχτα, τόσο πιο έντονα φαίνονται οι εκρήξεις να εκτινάζονται σαν τεράστια βεγγαλικά από τον κρατήρα και το "ποτάμι" της λάβας. Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να είναι πολύ συνηθισμένοι σε αυτά τα ξεσπάσματα της Αίτνα, διότι ενώ όλοι οι ξένοι κατασκηνωτές του κάμπινγκ παρακολουθούμε όλο το βράδυ τις εκρήξεις του ηφαιστείου, την ίδια ώρα οι Σικελοί επισκέπτες του κάμπινγκ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη ενός σημαντικού ποδοσφαιρικού αγώνα με την Γιουβέντους στην τηλεόραση......


     Και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα βρίσκεται η επίσης παραθαλάσσια πόλη Κατάνια, δηλαδή η αρχαία ελληνική Κατάνη, που δημιουργήθηκε τον 8ο αι. π.Χ. από τους Ναξιώτες, με το ωραίο παλαιό κέντρο της. 



      Όπως παντού στην Ιταλία, έτσι και εδώ, υπάρχουν εντυπωσιακές Εκκλησίες.


      Το παλαιό Γυμνάσιο στην μία πλευρά της πλατείας,


      και ακριβώς απέναντι το Πανεπιστήμιο με τον πολύ όμορφο αίθριο χώρο του!

 

     Παντού, όπου υπάρχουν φοιτητές και γενικά νεολαία, είναι πολύ θετική η ατμόσφαιρα. Η μετακίνηση γίνεται κυρίως με το ποδήλατο, το οποίο αναβαθμίζει την όψη και την ποιότητα μίας πόλης και υπάρχουν vegan εστιατόρια. Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και δες στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης Happy Cow τον κατάλογο με τα vegan και vegetarian εστιατόρια στην Κατάνια.


     Ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας αντιδρά σε λάθη των προηγούμενων γενεών και συνθήματα, όπως το αποβλακωμένο διαβολικό πρόσωπο, που μας παρακαλεί να δούμε τηλεόραση "Please watch T.V.", δείχνει την απαίτηση της νεολαίας για την ποιοτική αναβάθμιση της τηλεόρασης ...


     Ένας καλός οιωνός για το μέλλον είναι, ότι στα περισσότερα καταστήματα προσφέρεται μεγάλη επιλογή σε vegan προϊόντα και μάλιστα με συστατικά βιολογικής καλλιέργειας. Eάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία, επισκέψου την ιστοσελίδα vegan.it και δες τον κατάλογο με τα προϊόντα που κυκλοφορούν σε καταστήματα της Ιταλίας. 

                                      

     Τα προϊόντα της ιταλικής εταιρείας VALSOIA, μερικά από τα οποία βρίσκεις και σε σούπερ-μάρκετ στην Ελλάδα, στην Ιταλία κυκλοφορούν παντού!! Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία, επισκέψου την ιστοσελίδα της εταιρείας VALSOIA και δες τον μεγάλο κατάλογο σε vegan προϊόντα, όπως vegan γιαούρτι, παγωτό, μαγιονέζα, τυριά, μπιφτέκια κ.λ.π.


     Ένας φυτοφάγος, όποιο μέρος και εάν επισκεφθεί, θα ανακαλύψει πολλά νέα φυτικά προϊόντα, ατελείωτους νέους συνδυασμούς και συνταγές. Ένα ελάχιστο παράδειγμα είναι τα μακρόστενα κολοκυθάκια και οι ντομάτες με τις πολλές πτυχές, που καλλιεργούνται πολύ στην Σικελία.  


       Υπάρχουν τόσα πολλά να δεις στην Σικελία: Συρακούσες, Νεκρόπολη, Σελινούς, Νότος, Κεφαλού, φυσικά η πρωτεύουσα Παλέρμο και πολλές άλλες πόλεις και αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και μεταγενέστερα μνημεία. Ωραία φύση και ο κόσμος που γνωρίσαμε, ήταν πολύ ευγενικός! 
     Το δυσάρεστο είναι, ότι έχουν ελάχιστους ποδηλατόδρομους, όπως και στην Ελλάδα και νευρικούς οδηγούς με το χέρι στην κόρνα, όπως και στην Ελλάδα.....