Thursday 5 March 2015

Πανεύκολη και νοστιμότατη vegan συνταγή μηλόπιτας από το "ΠΕΛΙΤΙ"!

     Δοκιμάσαμε και προτείνουμε την καταπληκτική νηστίσιμη μηλόπιτα του "ΠΕΛΙΤΙ"! Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην φωτογραφία και δες την συνταγή! Είναι vegan (= 100% φυτική), πανεύκολη και πολύ εύγευστη!!


     Το 1996, τότε ονομαζόμασταν "Περιβαλλοντική Ομάδα Ερετρίας", λάβαμε τους πρώτους σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών φυτών από τον Άλπη Παναγιώτη, μέλος της Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ στον Έβρο.
     Το κέντρο του ΠΕΛΙΤΙ ήταν (και είναι ακόμη) στο Παρανέστι Δράμας και ιδρυτής του ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης.
     Με τους σπόρους από το ΠΕΛΙΤΙ δημιουργήσαμε μία Τράπεζα Σπόρων στην Ερέτρια, την οποία εμπλουτίσαμε στην πορεία με διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, που προμηθευτήκαμε από διάφορα Μοναστήρια και ανθρώπους σε χωριά που διατηρούσαν παλαιές ποικιλίες, τις φυτεύσαμε, τις πολλαπλασιάσαμε και τις μοιράζαμε δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα πειραματιστήκαμε με όλες τις ποικιλίες και τελικά κρατήσαμε τις ανθεκτικότερες, κυρίως ξερικές, αυτές που αγαπούν το κλίμα της Ερέτριας.
     Σήμερα εξαπλώθηκαν Τράπεζες Σπόρων Παραδοσιακών Ποικιλιών Φυτών σε όλην την Ελλάδα και σκοπός είναι αφενός να μην χαθούν οι παλαιές ποικιλίες φυτών και αφετέρου να μην εξαπλωθούν παντού οι νέες ποικιλίες στείρων υβριδίων και οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες!
     Το ΠΕΛΙΤΙ διοργανώνει κάθε χρόνο την Άνοιξη την μεγάλη Ετήσια Γιορτή Ανταλλαγής Εντόπιων Ποικιλιών Σπόρων και Φυτών, αλλά και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, ομιλίες, συναντήσεις κ.λ.π. Εάν θέλεις να ενημερωθείς για το τεράστιο έργο του ΠΕΛΙΤΙ και για το πρόγραμμά του, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία, η οποία απεικονίζει κολοκύθα "μαγκούτα", που είναι σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία και τρώγεται και πράσινη, τηγανιτή ως κολοκυθάκι: