Thursday 12 February 2015

Πανέμορφη Κροατία, υπέροχο Ντουμπρόβνικ!

     Η Κροατία είναι μία χώρα με υπέροχη φυσική ομορφιά, καθαρή θάλασσα, ατελείωτες ακτές, αγροτικά τοπία και δάση! Και επειδή, όσο λιγότερο έχει καταστραφεί η φύση από το ανθρώπινο χέρι, τόσο πιο ωραία είναι, γι΄αυτό η Κροατία αποτελεί έναν πολύ αγαπημένο προορισμό για φυσιολάτρες!
     Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ είναι ένα στολίδι παλαιάς ενετικής αρχιτεκτονικής, εντός της οποίας, βέβαια, απαγορεύεται η μετακίνηση με τροχοφόρα οχήματα. Αυτή η απουσία των μεταλλικών όγκων των αυτοκινήτων, της ηχορύπανσης των μηχανών και της ... "μπόχας" των καυσαερίων κάνουν την παλαιά πόλη ακόμη πιο μαγευτική, με αποτέλεσμα να σφύζει από τον τουρισμό! 


      Σχεδόν στο κέντρο της παλαιάς πόλης, σε ένα από τα πολλά σοκάκια, υπάρχει το vegan εστιατόριο Nishta, το οποίο προσφέρει καταπληκτικά φυτοφαγικά πλήρη πιάτα και εάν θέλεις να το επισκεφθείς μετά τις 7:00 η ώρα το βράδυ, θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι, διότι αλλιώς δεν θα βρείς θέση!...    


     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα και επισκέψου την ιστοσελίδα του vegan εστιατορίου Nishta, το οποίο έχει παράρτημα και στο Ζάγκρεμπ και αυτοαποκαλείται "the pure vegetarian" (= ο καθαρά φυτοφάγος), δηλαδή vegan!


     Μας χαροποίησε πολύ και η εικόνα στο παράθυρο του εστιατορίου με το φιλοζωικό μήνυμα, που μιλάει από μόνη της! Σου λέει: "Εδώ αγαπάμε τα ζώα! Δεν τα τρώμε!" 


     Aυτό που επίσης προσελκύει πολύ τουρισμό είναι η καθαριότητα! Στην ξηρά και στην θάλασσα! Και φυσικά δεν λείπει και ο καταδυτικός τουρισμός! Τα ζώα της θάλασσας είναι πολύ πιο όμορφα όταν είναι ...ζωντανά!... Και η προστασία τους μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερο εισόδημα σε μία χώρα, από ότι η εξολόθρευσή τους υπό την κοιλειόδουλη τακτική του "φάτα όλα"!! Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα και επισκέψου το καταδυτικό κέντρο του Ντουμπρόβνικ:


     Κατά μήκος όλης της ακτής της Κροατίας υπάρχουν αμέτρητα κάμπινγκ αντί για ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να μην καταστρέφεται όλη η υπέροχη φυσική ομορφιά, και όπου μπορείς να βρεις ένα τοπίο της αρεσκείας σου για το τροχόσπιτό σου ή για την σκηνή σου! Και κατά μήκος του δρόμου σε αγροτικές περιοχές, όπου οι κάτοικοι πωλούν φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μπορείς να αγοράσεις τις προμήθειές σου ενισχύοντας έτσι και τους εντόπιους, ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να μην συνωστίζονται στις πόλεις....


     Ένας άλλος πόλος έλξης για τους επισκέπτες που θέλουν να δουν τα ζώα της θάλασσας, αλλά... χωρίς να βραχούν, είναι τα σκάφη με τζάμι (glass boats), μέσα από τα οποία ταξιδεύεις βλέποντας τον βυθό. Αυτή η ωραία απασχόληση μπορεί να προσφέρει επίσης πολλές θέσεις εργασίας, αλλά βέβαια προϋποθέτει να προστατεύεις τα ζώα της θάλασσας και όχι να τα τρώς!


     Αυτό που επίσης σε ενθουσιάζει στους δρόμους της Κροατίας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες (Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία κ.λ.π.) είναι το κτίσιμο γεφυρών για τα άγρια ζώα σχεδόν παντού, όπου υπάρχει άγρια φύση. Οι γέφυρες αυτές σηματοδοτούνται με πινακίδες με εικόνες άγριων ζώων, όπως είναι στην ακόλουθη εικόνα η καφέ πινακίδα με τον λύκο και την αρκούδα! Οι γέφυρες αυτές είναι συνήθως κατάφυτες με θάμνους, έτσι ώστε να αποτελούν ένα φυσικό και ασφαλές πέρασμα για τα άγρια ζώα! Το κτίσιμο τέτοιων γεφυρών προσφέρει επίσης θέσεις εργασίας που συνδυάζονται με την προστασία της φύσης και όχι με την καταστροφή της!