Monday 5 January 2015

O μόλυβδος στα κυνηγετικά φυσίγγια δηλητηριάζει το περιβάλλον!

     Παλαιότερα σε ταινίες ή σε κώμιξ όταν κάποιος απειλούσε κάποιον άλλον, ότι θα τον πυροβολήσει με το όπλο του, έλεγε: "θα σε γεμίσω μολύβι!"... Τί είναι όμως αυτό το μολύβι; Ένα βαρύ μέταλλο, δηλητηριώδες για το περιβάλλον, ιδιαίτερα για τους υδρόβιους οργανισμούς και ,φυσικά, δηλητηριώδες και για τον άνθρωπο. 
    Οι σφαίρες γενικά είναι κατασκευασμένες για να σκοτώνουν... Και δεν είναι τυχαίο, το ότι υπάρχουν σφαίρες μολύβδου με το όνομα "Diabolo" (= Διάβολος).... 
     Στην εικόνα φαίνονται καθαρά οι εκατοντάδες σβώλοι μολύβδου, που βρίσκονται σε ένα μόνον φυσίγγιο. Με κάθε ενοχλητικό "μπαμ" που ακούμε γύρω μας, εκατοντάδες σβώλοι στοχεύουν να σκοτώσουν κάποιο αθώο, άοπλο, όμορφο πλάσμα, θηλαστικό ή πουλί, κάποιοι ίσως θα το σκοτώσουν, ή θα το τραυματίσουν και θα ταλαιπωρηθεί πληγωμένο για ώρες ή και για ημέρες, μέχρι τελικά να πεθάνει και όλοι οι υπόλοιποι σβώλοι μολύβδου θα διασκορπισθούν στο γύρω περιβάλλον, συχνά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε πόσιμο νερό κ.λ.π. Θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι για ένα σαδιστικό χόμπι να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων των υπολοίπων;... 
     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα και μάθε, τί είναι ο μόλυβδος:


     
     Στην Ερέτρια μέχρι πριν λίγες δεκαετίες υπήρχαν λαθροκυνηγοί που κυνηγούσαν ακόμη και στην παραλία, σε κατοικημένες περιοχές, πηδούσαν μέσα σε περιφραγμένα κτήματα, κ.λ.π. Με τις αντιδράσεις πολιτών και τις παρεμβάσεις του Δασαρχείου οι παρανομίες μειώθηκαν σημαντικά, αλλά δεν σταμάτησαν τελείως! 
     Γι΄αυτό μην ξεχνάς, πως, όπως όταν βλέπεις παράνομους ψαράδες, καλείς το Λιμεναρχείο της περιοχής, έτσι, όταν βλέπεις παράνομους κυνηγούς, καλείς από το κινητό σου το Δασαρχείο της περιοχής. 
     Ο αριθμός τηλεφώνου του Δασαρχείου Χαλκίδος είναι: 22210-84.444 
     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα με την πυροβολημένη πινακίδα, (πολύ συνηθισμένη εικόνα στην ελληνική ύπαιθρο, να βλέπεις την δημόσια περιουσία, την οποία όλοι πληρώνουμε, να καταστρέφεται από ανεγκέφαλους) και πες την γνώμη σου για το κυνήγι σε ένα ερωτηματολόγιο του Ελληνικού Παρατηρητήριου Βιοποικιλότητας: