Thursday 18 July 2013

H Aνταρκτική, Παγκόσμιο Προστατευόμενο Πάρκο πρέπει να περιβάλλεται και από Προστατευόμενη Θαλάσσια Ζώνη!

     Ένα σημαντικό θέμα που πέρασε στην ιστορία με ... ψιλά γράμματα! Το 1982 τα Κράτη που έχουν ... ιδιοκτησίες (;) στην Ανταρκτική αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση της μέχρι τότε άθικτης Ηπείρου της Ανταρκτικής. Ένας από τους κύριους ενδιαφερόμενους "εισβολείς" είναι οι εταιρείες εξαγωγής πετρελαίου, - ενώ ήδη από τότε οι οικολογικές οργανώσεις φωνάζουν κατά του πετρελαίου (του οποίου η καύση συμβάλλει σημαντικά στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου) και υπέρ των Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (Ηλιακή, Αιολική κ.λ.π.). 
     Από τότε άρχισε η οικολογική οργάνωση GREENPEACE έναν αγώνα, ώστε η Ανταρκτική να χαρακτηρισθεί Παγκόσμιο Προστατευόμενο Πάρκο, στο οποίο βέβαια να απαγορεύονται ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως εξορύξεις, κυνήγι, ψάρεμα, κ.λ.π. Στα επόμενα χρόνια με διάφορες εκστρατείες, διαμαρτυρίες, υπογραφές των μελών της παγκοσμίως κ.λ.π. πίεσε τα 26 Κράτη που είχαν δικαιώματα στην Ανταρκτική, ώσπου τον Δεκέμβριο του 1997 υπέγραψε και η Ιαπωνία ως τελευταίος δικαιούχος μία συμφωνία, η οποία όριζε, ότι η Ανταρκτική θα παραμείνει για 50 χρόνια, δηλ. έως το έτος 2048, άθικτη από εξορύξεις!
     Μετά την πρώτη αυτή μεγάλη επιτυχία αρχίζει ο δεύτερος στόχος, δηλαδή η θάλασσα γύρω από την Ανταρκτική να παραμείνει άθικτη από τους αλιείς, οι οποίοι λεηλατούν τις θάλασσες εξαφανίζοντας ψάρια, φάλαινες, μέχρι και μικρόζωα όπως τα γαριδάκια "κριλλ", τα οποία αποτελούν τροφή για πολλά άλλα ζώα της θάλασσας, τα οποία είναι αυτονόητο, ότι εάν χαθεί το "κριλλ", θα πεθάνουν και αυτά από ασιτία. 
     Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για την ιστορία της εκστρατείας "Ανταρκτική - Παγκόσμιο Πάρκο", κάνε "κλικ" στην φωτογραφία της GREENPEACE:


     Εφέτος, στις 16 Ιουλίου 2013 έγινε συνέδριο στο Bremerhaven στην Γερμανία, με σκοπό να υπογραφεί συνθήκη για τον ορισμό θαλάσσιας προστατευόμενης ζώνης γύρω από την Ανταρκτική. Όλα τα Κράτη στάθηκαν υπέρ της προστατευόμενης ζώνης εκτός από την Ρωσία, την Ουκρανία και ελάχιστες άλλες χώρες, οι οποίες μπλόκαραν την συμφωνία αυτή.
     Μπορείς, εάν θέλεις, να διαβάσεις ένα λεπτομερές άρθρο της οργάνωσης W.W.F. σχετικά με το συνέδριο αυτό, κάνοντας "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία της οργάνωσης:



     Εάν θέλεις να βοηθήσεις στην δημιουργία Παγκόσμιας Προστατευόμενης Θαλάσσιας Ζώνης γύρω από την Ανταρκτική, μπορείς να επισκεφθείς την παγκόσμια συμμαχία οικολογικών οργανώσεων για την σωτηρία της Ανταρκτικής Antarctic Ozeans Alliance και να στείλεις την υπογραφή σου: