Saturday 24 November 2012

Τα χόρτα ΔΕΝ είναι ζιζάνια!!!

     Οι παλαιότεροι έλεγαν: "ό,τι φυτρώνει από την γή, τρώγεται!". Η δική μας γενιά, αντιθέτως, μεγαλώνοντας σε μία κοινωνία με υπερκαταναλωτικές τάσεις και με την πλύση εγκεφάλου των διαφημίσεων των εταιρειών, οι οποίες μας θέλουν εξαρτημένους καταναλωτές και ... πληρωτές των προϊόντων τους, απομακρύνθηκε τόσο πολύ από την φύση, ώστε δεν γνωρίζει ... ούτε τα ραδίκια!! 
     Όπου φύτρωνε ένα χορταράκι, αμέσως χαρακτηριζόταν ως "ζιζάνιο", το οποίο έπρεπε να καταπολεμηθεί με δολοφονικά για την φύση δηλητήρια. Έτσι η γενιά μας έμαθε να σκοτώνει, ό,τι μας προσέφερε δωρεάν ο θησαυρός της φύσης και ύστερα έτρεχε στα σούπερ-μάρκετς να αγοράσει ό,τι σκουπίδι  διαφήμιζε η τηλεόραση...
     Καιρός να γίνουμε φυσιολογικότεροι! Μάθε για τα φυτά που φυτρώνουν μπροστά στο σπίτι σου, στην αυλή σου, ενημερώσου για την χρησιμότητά τους και μάθε να συμβιώνεις μαζί τους. Μόνον όφελος θα έχεις από μία τέτοια συμβίωση!
     Υπάρχουν πολλά σχετικά βιβλία και ιστοσελίδες για τα άγρια χόρτα της Ελλάδας. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα είναι η "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ". Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην φωτογραφία με τα ραδίκια, τα οποία εκτός από πολύ νόστιμα φύλλα, έχουν και πανέμορφα άνθη!:


     Και μην ξεχνάς: Όταν μαζεύεις χόρτα, προσπάθησε να κόβεις μόνον τα φύλλα και όχι να ξεριζώνεις το φυτό και να το σκοτώνεις! Με αυτόν τον τρόπο "και εσύ θα είσαι χορτάτος, και το φυτό ... σώο!". Έτσι, το φυτό θα ζήσει, θα ανθίσει, θα βγάλει σπόρους, θα πολλαπλασιαστεί και θα συνεχίσει να υπάρχει για τον εαυτό του, για εσένα και... για τους άλλους!!
        Επίσης: Μαγείρεψε τα χόρτα με διάφορους τρόπους. Θα εκπλαγείς με την νοστιμιά τους, εάν δοκιμάσεις να τα κάνεις (ψιλοκομμένα) τσιγαριστά και εάν αρχίσεις να πειραματίζεσαι με τους άπειρους συνδυασμούς με όσπρια (όπως βρασμένα φασόλια κόκκινα ή άσπρα, με φακές, ρεβύθια, κους-κούς, πλιγούρι κ.λ.π.), με σάλτσες (όπως κόκκινη σάλτσα ντομάτας, ή ακόμη και α-λα κρέμ. -Υπάρχουν πολλές και νοστιμότατες 100% φυτικές κρέμες γάλακτος, κ.ά.), με λιαστές ντομάτες, ή κάπαρη, όπου ταιριάζει, και μην ξεχνάς ποτέ την σωστή δόση λαδόξιδο και αλατοπίπερο!!